ELS VANWIJNSBERGHE
De klei toont me de weg. De klei toont me hoe, wanneer, op welke manier en met welke intensiteit , in welke richting,... te bewegen (in het leven). Voelen, meegaan in de klei en verrast worden door de beweging zelf. Elke sculptuur draagt een eigen verhaal diep in de materie, en kan de toeschouwer “toespreken”.

De transformatie van het klei naar steen door vuur. Een proces van nog meer loslaten, van uit handen geven. Mijn verhaal aan de vlammen gevend, wachtend tot vuur het om vormt met haar eigen kracht. Natuurkrachten aan het werk met nog een minieme inbreng van mijn hand. De klei biedt mij oneindig veel mogelijkheden, oneindig veel oerkracht. De klei als de stille getuige van eeuwenoude informatie. "In de eenvoud ligt een rijkdom aan mogelijkheden," dat vertelt de klei mij.

Ondertussen zijn er 4 reeksen, collecties van keramische sculpturen ontstaan rond het thema bewegen: “Aarde”, “Ontluiken”, “Ziel” en “Nu genieten”. Niet alleen bij het vromgeven van sculpturen is het proces fascinerend. Ook de kracht van de oeroude potvorm trekt mijn aandacht. De vorm die wenst te omhullen, bewaren, koesteren,... zo kwam ik bij urnen. De vorm als laatste rustplaats, urnen. Deze vormgeving aftasten en sculpturaal verrijken met eigenschappen die zowel in mens als natuur terug te vinden zijn. Ook hier zijn collecties gegroeid: "Koraal", "Spiraal", "Golven", "Steen", "Puur".