© Kunstacademie Wetteren
TUSSEN SCHERF EN CULTUUR KERAMIEK & KUNST

MAART

19
DINSDAG
WETTEREN • In deze tweeledige lezing vertelt Kunsthistoricus Peter Jonnaert het verhaal van keramiek vanaf het begin van vorige eeuw tot heden.

Hij doet dat aan de hand van de geografische spreiding en de verschijningsvorm. Daarbij gebruikt hij een overvloed aan beeldmateriaal van meer dan honderd kunstenaars.

Vertrekkend vanuit Frankrijk verkent hij de rest van Europa waarna hij de oversteek maakt naar de keramisch kunst van de Verenigde Staten. In een apart hoofdstuk heeft hij ook bijzondere aandacht voor de moderne en hedendaagse keramiek in Japan.

In het tweede deel wordt dieper ingegaan op een aantal specifieke verschijningsvormen zoals porselein, de vaas, het lichaam en de extreme grootte in de hedendaagse keramiek.

Keramiek is helemaal 'booming' in de beeldhouwkunst: het circuit van galerijen en musea, kunstcritici en de kunstmarkt heeft vandaag volop aandacht voor keramiek. Deze heropleving komt er mede dankzij het werk van plastische kunstenaars waarvan sommigen uitsluitend met deze techniek werken, van porseleinen miniatuurtjes tot grootschalige multimedia-installaties.

Het gamma aan mogelijkheden voor hedendaagse kunstenaars blijkt onbeperkt te zijn.
Het is enkel mogelijk om in te schrijven voor beide lezingen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

meer informatie
mail ons
0032.9 366 00 54