SPRAAKWATER - DE FOODARCHEOLOOG

DECEMBER

6
DONDERDAG
BERENDRECHT • Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh combineerde zijn voorliefdes voor geschiedenis en voedsel. In geuren en smaken vertelt hij de verloren gewaande verhalen van de eet- en leefgewoontes van onze voorouders.

Jeroen van Vaerenbergh geeft een unieke lezing over eten waarbij je de geschiedenis voelt, ruikt en proeft. Als kind kon hij al moeilijk kiezen, kok of archeoloog worden. Tegenwoordig heeft hij deze twee voorliefdes met elkaar weten te verenigen tot ‘De Foodarcheoloog’.

De oudste keramiek potten uit de Belgische grond vertellen bijvoorbeeld veel over de eetgewoontes uit de steentijd. De vetresten van vis die hierin te vinden zijn wijzen erop dat in een bepaalde periode van het jaar de zalm onze rivieren opzwommen, werden gevangen en gegeten. Men gebruikte wat in dat seizoen, op dat moment voor handen was. Het kweken of telen van ingrediënten gebeurde toen nog niet. Zo bepaalt Jeroen van Vaerenbergh de bereidingswijze en producten van de gerechten.

Tijdens een food-beleef-lezing, waarbij smaak, geur en gevoel centraal staan, onthult de Foodarcheoloog een tijdloos verhaal over puurheid, traditie, ambacht, duurzaamheid, diversiteit, zintuiglijkheid en traagheid. Maak kennis met het verloren gewaande verhaal van het dagelijks overleven van onze voorouders. Een verhaal over duur en puur, actueler dan ooit.

Bron: UiTinVlaanderen.be