© cultuurpauze-bij-de-gheus.jpg
© tuin museumhuis Lucien De Gheus
© cultuurpauze-bewondert-de-gheus.jpg
© atelier Lucien De Gheus
© cultuurpauze-de-gheus-beeldhouwwerk.jpg
© atelier Lucien De Gheus
© atelier Lucien De Gheus
© meester Ghybe - L. De Gheus
© Lucien De Gheus en ontwerp meester Ghybe
© museumhuis Lucien De Gheus
© museumhuis Lucien De Gheus
© keramiek in straatbeeld Poperinge
© zelfportret Lucien De Gheus
© detail keramiek PTT gebouw Poperinge
LUCIEN DE GHEUS: EIGENZINNIG KERAMIST EN ARTISTIEKE DUIZENDPOOT

APRIL

6
ZATERDAG
POPERINGE • Een mooi combi-programma met warme ontvangst én een wandelbrochure 'Lucine De Gheus' voor elke deelnemer. bezoek aan atelierwoning het 'Gheuzenhol' en stadswandeling in Poperinge.Lucien De Gheus (1927 - 2013) wordt als veelbelovend jonge kunstenaar toegelaten aan het 'Atelier Libre de Dessin' in Sint-Lambrechts-Woluwe...

Een mooi combi-programma met warme ontvangst én een wandelbrochure 'Lucine De Gheus' voor elke deelnemer.
bezoek aan atelierwoning het 'Gheuzenhol' en stadswandeling in Poperinge.

Lucien De Gheus (1927 - 2013) wordt als veelbelovend jonge kunstenaar toegelaten aan het 'Atelier Libre de Dessin' in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij onmoet er Oscar Jespers en Edgard Tytgat en raakt bevriend met Maurits Verbist. Met de Gouden Medaille Keramiek op Expo'58 verovert hij zijn plaats tussen bekende keramisten en beeldhouwers van zijn tijd. Keramiek en keramische bas-reliëfs tonen speelse, fantasierijke en humoristische motieven, meestal erg narratief.

Daarnaast beeldhouwt hij in natuursteen, hout, gips en beton en aanvaardt hij opdrachten voor religieus beeldhouwwerk in hout. De Gheus wil als kunstenaar alle ambachtelijke vaardigheden combineren: hij ontwerpt gebrandschilderde ramen, maakt penningen, en integreert zijn artistieke creaties probleemloos in architectuur, zowel in de eigen woning als bij klanten. Het ‘Gheuzenhol’, zoals Lucien zijn huis graag noemde, is een gesamtkunstwerk, en ademt zijn ziel in elke hoek. Woning, winter- en zomeratelier zijn in originele staat behouden.

De Gheus kan leven van zijn werk en opdrachten, maar dit betekent een beknotting van zijn vrijheid en gefrusteerd onderscheidt hij deze ‘knechtendienst’ van wat hij de ‘echte kunst’ noemt. Toch kiest hij vanaf de jaren ’70 zélf voor een teruggetrokken leven, weg van de artistieke mallemolen.  Na ontvangst met koffie en fris, start het bezoek aan museumhuis & atelier. Aansluitend volgt een wandeling door Poperinge, waar we diverse werken van De Gheus in het straatbeeld ontdekken.

13u30 - 13u45: ontvangst met koffie, fris en versnapering in museumhuis
13u45 - 15u30: bezoek aan museumhuis & atelier met gids
15u30 - 17u00: stadswandeling met gids: De Gheus in Poperinge

Bron: UiTinVlaanderen.be

museumhuis Lucien De Gheus
Westouterstraat 80
8970 Poperinge
breng me hierheen